• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim
Alla Martekhova
alla@bursaobjektif.com
Görmezden Gelmek Psikolojik Bir Sorun mudur? Doğru Bir Davranış mıdır?
09/07/2022


Her birimiz hayatımızda en az bir kez görmezden gelmek gibi bir kavramla karşılaştık. Ya biz birilerini görmezden geldik ya da birileri bizi görmezden geldi! Bu kelimenin ne anlama geldiğini kabaca hayal ediyoruz.

Görmezden gelmek, kesin olarak olumlu veya olumsuz bir özellik olarak adlandırılamaz. Bilimsel dilde, psikoloji açısından görmezden gelmek, "rahatsız edici faktörlere karşı bir psikolojik korunma şeklidir." Böyle davranmamızın sebepleri nelerdir? Biraz düşünelim:

İşte görmezden gelmenin sadece uygun olmayan bir özellik değil, aynı zamanda yararlı olabileceği hakkında bir örnek. Demiryolunun yakınında yaşayan birini düşünelim: Bir süre trenlerin gürültüsü onu sürekli rahatsız eder. Ve er ya da geç bu gürültüyü fark etmeyi bırakır, ruhu uyarana tepki vermeyi bırakır, yani ona uyum sağlar ve görmezden gelir. Bu, görmezden gelmenin yararlı bir örneğidir.

İnsanların, görmezden gelmesinin nedenleri ve sebeplerinden biriside çocuğu yaşadıkları psikolojik travmalar olabilir. Bir insan, çocukken ebeveynleri veya akrabaları tarafından görmezden gelindiyse ve istemesine rağmen duygularını onlara tam olarak ifade edemediyse; bastırmaya, yani duygularını, düşüncelerini görmezden gelmeye ve susturmaya başlar. Sonuç olarak, kapanır ve diğer insanlarla olan temaslarını görmezden gelir.

Başkalarını görmezden gelmenin bir başka nedeni de fazla abartılmış benlik saygısı ve diğer insanların üzerine çıkma arzusu olabilir. Böyle davrananlar, "narsist" olarak tanımlanan duygu bozukluğu olan insanlardır! Kendilerini benzersiz olarak görürler, yetenekleri ve başarıları hakkında şişirilmiş bir fikre sahiptirler, dünyadaki her şey sadece onlar için olmalıdır! Başkalarının ihtiyaç ve arzularıyla ilgilenmezler. İstedikleri gibi olmayan veya fikirlerini desteklemeyenleri ya da ret edilmekten korktukları için kendileri reddeter, hor görür ve ihmal ederler. Bu tür davranışlar, duygu bozuklu veya bir çeşit psikolojik bozukluk olarak tanımlanmaktadır!

Görmezden gelmek bir korunma aracı olarakta kullanılabilir: Bazı insanlar; hatalarını, suçlarını veya doğru olmayan davranışlarını gizlemek amacıyla belirli kişilerle iletişim kurmaktan kaçınırlar! Böylece başkaları, onun kötü işlere karıştığını veya hatalı davranışlarını öğrenmezler.

İmrenmek veya kıskanmakta görmezden gelmeye neden olabilir!

Bir insan, kıskandığı birini görmezden gelebilir ve bu ne kadar uzun sürerse, sorun da o kadar karmaşıklaşır.

Birbirinize olan ilginizin kaybolması da görmezden gelmek için bir neden olabilir. Eski arkadaşlar veya tanıdıklar ilgisiz hale gelir çünkü alışkanlıklarımız zamanla değişebilir, başka ilgi alanları ve başka hedefler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bir kişi yavaş yavaş eski arkadaşları görmezden gelerek yeni bir iletişim çemberi arar.

Psikologlar, görmezden gelmenin, bazı insanların başkalarını etkilemeye çalıştığı psikolojik bir manipülasyon olduğuna inanırlar. Bir kişi duygularını doğrudan ifade edemiyorsa, ne kadar kırıldığını, görmezden gelerek başkalarına göstermeye çalışır.


Ve görmezden gelmenin en popüler nedeni kişisel düşmanlıktır. Bu durumda, iletişim hızlı ve sonsuza kadar sona erer.

Hala görmezden gelmenin nedenleri hakkında çok ve uzun süre konuşabiliriz! Görmezden gelmenin başka sebepleri de vardır! Suçluyu cezalandırma veya bir başkasını küçük düşürme arzusu, diğer insanları kontrol etme ve bu şekilde dikkat çekme arzusu vb.

Bazen insanlar görmezden gelerek, bir çatışmayı alevlendirmek istemezler! saldırganlığa saldırganlıkla yanıt vermek veya yanlış anlamalar, kavgalara dönüşebilir!

Görmezden gelme hem bilinçli (bir amaca ulaşmak için) hem de bilinçsiz olabilir (ilgi, tercih ve arzulardaki değişiklikler nedeniyle oluşur).

Ne zaman görmezden gelindiğini anlamak çok kolay!

Göz ardı edildiğinizi anlamak kolaydır. Adam hikayeler aramaya başlar

Sizinle olan randevusunu iptal etmek için nedenler aramaya başlar veya toplantı sırasında sizi böler ve başka planları olduğunu söyler. "Meşgulüm" ifadesi daha önce böyle olmasa da sıklıkla kullanılıyor! Size zamanı olmadığını söyleyen insanın, başkaları için bolca zamanı olduğunu görebilirsiniz! Daha önce, sürekli arayan, iletişim kurmaya çalışan ve saatlerce iletişim halinde olan insanın, bir anda iletişimi birkaç dakikaya indirdiğinin şaşkınlığını da yaşayabilirsiniz!

Karşınızdaki kişinin sizi selamlamayı bıraktığını veya selamlamayı ya da soruları yanıtlamayı ertelediğini fark edersiniz, daha önce böyle değildi, ne oldu? Bu, özellikle sosyal ağlarda iletişim kurarken fark edilir. İstisnai durumlar olabilir! Bazı şeyleri yapmasının, o an için uygun olmaması veya cevabı düşünmesi için zamana ihtiyaç duymasından dolayı kişi bir süre sessiz kalabilir! Çok kırılgan insanlar, böyle durumları da görmezden gelme olarak algılayabilirler!

Bazı insanlar yazışmalara hemen cevap vermemeye alışkındır. Bu durumda en iyi seçenek acele etmemek ve biraz beklemektir. Genel olarak, birçok örnek var, ancak böyle bir tutuma nasıl tepki vereceğinizi kendiniz belirlemelisiniz.

Görmezden gelme ile başa çıkmanın iki yolu vardır.

İlk olarak, bu kişiden sizi görmezden gelmemesinin sebebini doğrudan isteyebilirsiniz, çünkü bu tutumdan hoşlanmıyorsunuz. Eğer duymamazlıktan geliyor ve sürekli bu tutumuna devam ediyorsa, onunla tüm tüm ilişkileri koparmak gerekir! Bu radikal bir yaklaşım olsa da doğru bir yaklaşımdır.

İkinci yol, yanıt olarak görmezden gelmektir. Kimsenin sizi manipüle etmesine izin vermeyin. Kimsenin peşinden koşmaya, gücenmeye ve özür dilemeye gerek yok.

Baskıya meyilli birine denk gelirseniz, manipülasyon sürekli olarak devam edecektir. Farklı insanlar görmezden gelmeye farklı tepki verirler. Bazen görmezden gelmeye tepki, misilleme saldırganlığı olabilir. Bu bilinçsizce seçilen olası tepkilerden biridir.

Görmezden gelinen bazı insanlar, ağır bir depresyona girebilir ve kendini kapatır! Duygusal tepki etkisini tolere etmek zordur. Ağır koşullar ve zihinsel bozukluklar gelişebilir. Her şeyden önce, psikolojik durumunuzu analiz etmeniz gerekir. Durum profesyonel yardım gerektiriyorsa bir psikolog veya psikiyatriste başvurun.

Kendinize iyi bakın. Sorunları çözmekten ve zorluklarla yüzleşmekten korkmayın. Sonuç olarak, daha güçlü ve daha akıllı olmanızı sağlayacaklardır. 

Hepinize hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlık diliyorum.

Alla Martekhova 



5824 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Pozit Yaşam İpuçları Позитивні життєві поради - 19/06/2022
yi, iyiyi - kötü, kötüyü çeker! Her durumda seçim sizin.
День Святої Трійці - Kutsal Üçlü Günü - 12/06/2022
Kutsal Üçlü Günü, Paskalyanın parlak bayramından sonraki 50. günde kutlanan ana Hıristiyan bayramlarından biridir.
Kader işaretleri знаки долі - 07/06/2022
Kader işaretleri ve onları kimin gönderdiği. Bu, Kuantonik bilimi tarafından iyi bir şekilde açıklanmaktadır. Ama anladığım kadarıyla kısaca yazacağım.
Çevrenizdeki Enerji Vampirlerinden Uzak Durunuz! - 21/05/2022
Bazen iyi niyetle yakınlık gösterdiğiniz insanlar, siz farkında bile olmadan, vampirin kan emmesi gibi sizin enerjinizle beslenirler!
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Saat